Taide ja käsityöt Livignon alueella

Livigno ja sitä ympäröivä alue Italian Alpeilla on kuuluisa sen upeista käsitöistä, ruoista ja taiteestaan. Italian Alpeilla asuvat ovat erityisen hyviä useilla eri käsitöiden aloilla. He osaavat taidon työstää kuparia, vuolukiveä, puuta, savea ja turkiksia. Alppien alueella valmistetaan ainoana Italiassa pezzotto-nimisiä räsymattoja. Seudulla asuvien tai tunnettujen taiteilijoiden ja muusikoiden upeisiin töihin voi törmätä ympäri kaupunkia erilaisissa näyttelyissä tai musiikkiesityksissä. Alueella valmistetaan myös Italian parasta juustoa ja muita maitotuotteita, pienpanimoiden tuottamaa olutta, laadukkaita viinejä ja erityistä bresaolaa, ilmakuivattua naudanlihaa. Ravintolat tarjoavat paikallisia tuotteita. Käsitöitä on saatavilla useissa kaupoissa. Vierailija voi tutustua päiväretkien muodossa paikallisiin tuottajiin ja maistella heidän tuotteitaan. Alueen perinteikäs historia näkyy käsityöntekijöiden ainutlaatuisissa tuotteissa. Livigno on täydellinen kohde kulinaristiseen ja taiteelliseen matkaan.

Käsityöt ja taide

Livignon ja muun Pohjois-Italian käsityöt ovat saaneet vuosisatojen aikana vaikutteita naapurimaista, kuten Saksasta ja Sveitsistä. Alueen käsitöitä yhdistävä asia on se, että ne voidaan valmistaa sisällä kylminä talvikuukausina. Pezzotto-räsymatot ovat alueen erikoisuus eikä niitä ei valmisteta muualla Italiassa. Kuparista on puolestaan työstetty upeita keittiövälineitä, kuten kahvipannuja, paistinpannuja ja kattiloita. Vuolukivestä taas valmistetaan ainutlaatuisia Lavecc-kattiloita, jotka ovat erinomaisia risottojen, keittojen ja patojen valmistamiseen. Puusta veistettyjä, elokuvistakin tuttuja puukenkiä veistetään myös Livignon alueella ja taiteilijat, kuten maalarit, veistäjät, kirjoittajat, näyttelijät ja muusikot, pitävät Livignossa omia esityksiä ja näyttelyitä tasaisin väliajoin. Lisäksi Livignosta löytyy taiteellinen veistos, sotamuistomerkki Monumento al caduti, ja ehdottomasti näkemisen arvoinen, erään alueen veistäjän kuvittama, uskonnollinen Via Crusis Biblica, joka seuraa Livignon kävely- ja pyöräilyteitä.

Kuuluisat elintarvikkeet ja paikalliset tuotteet

Livignon alueen kuuluisuus ovat maitotuotteet, kuten juustot. Etenkin bitto-juusto on alueellinen erikoisuus, jota täytyy kokeilla. Livignosta järjestetään retkiä meijeriin. Päiväretkellä tutustutaan tuotantoon ja maistellaan tuotteita. Toinen yhtä tärkeä kuuluisuus on viinit ja maan laadukkaimmat viinit valmistetaan juuri Italian Alpeilla. Viinejä on viljelty Rooman ajoista asti, mutta myös Saksan vaikutteet näkyvät myös elintarvikkeiden tuotannossa, sillä Livignossa on toiminut oma olutpanimo jo useiden vuosikymmenien ajan. Eräs alueen kuuluisuus on pasta-annos nimeltään pizzoccheri, jossa iImakuivattu ja suolattu bresaola-liha sopii mainiosti yhteen alueen viinien ja juustojen kanssa. Lihaseos valmistetaan yleensä naudanlihasta, mutta erilaisia variaatioita löytyy hevosen- ja sianlihasta tehtyinä. Vuoristojen vihreydestä ja kukista makunsa saanutta hunajaa täytyy ehdottomasti maistaa. Tie sydämeen vie vatsan kautta, mutta Livignon maut täyttävät sekä sielun että mahan.

Tämä sivusto on myytävänä! Anna tarjous täältä.