Italialaisten kummalliset uskomukset ja juhlat

Kulttuuri Italiassa on vanhempi kuin Italia maana. Nykyisen Italian alueella on vaikuttanut useat aikansa suurvallat jopa vuosituhansien ajan. Antiikin aikoina Italia oli Rooman valtakunnan keskus ja aluetta hallitsivat myös oman aikansa Espanja ja Bysantin valtakunta sekä ranskalaiset, joilla oli Etelä-Italiassa ja Sisiliassa kuningaskunnat. 1800-luvun alussa Italia jaettiin kuuteen valtioon. Nykyinen Italia sai alkunsa 1800-luvun puolivälin jälkeen Italian yhdistymisellä vuonna 1861. Viimeisimmät nykyisen Italian alueista saatiin sodassa liitettyä itsenäiseen Italiaan vasta vuonna 1870. Italian alueen pitkä historia näkyy nykyisessä italialaisessa kulttuurissa, jossa on yhtäläisyyksiä joissain määrin muiden Välimeren maiden kanssa. Italian taide, kuvataide ja arkkitehtuuri ovat maailmankuuluja kauneudestaan. Mutta kuinka paljon me tiedämme maan tapakulttuurista tai Italian omista juhlista? Kulttuuri sisältää monia yllättäviä ja mielenkiintoisia erikoisuuksia.

Erikoiset italialaistapahtumat

Italiassa on vuosittain useita erilaisia paikallisia tapahtumia, joista moni ei ehkä tiedä. Venetsiassa juhlitaan vuosittain helmikuussa Venetsian karnevaaleja. Karnevaalien ensimmäisenä päivänä nähdään rituaali nimeltään enkelin lentoa, italiaksi ”Il volo dell Angelo”. Tässä rituaalissa enkeli, joka on viime vuoden karnevaalien historiallisen pukukilpailun voittaja, lentää vaijerin varassa kellotornista alas tuhatpäisen katsojamäärän päiden yläpuolelta Venetsian Piazza San Marco-keskustorilla. Rituaali pohjautuu keskiajalle, jolloin tarinoiden mukaan akrobaatti viritti köyden torin laidassa olevasta veneestään kellotorniin ja kiipesi torin kävijöiden yläpuolelta kellotorniin. Samoilla karnevaaleilla valitaan paras historiallinen pukeutuja. Juhlien teemaan kuuluu myös naamioituminen. Vuosittain kesäkuussa Firenzessä pelataan antiikkisen jalkapallon, Calcio Fiorintinon finaali. Peli kestää 50 minuuttia. Pelikenttänä toimii hiekkakenttä. Pelaaminen on todella fyysistä. Palloa voi heittää, lyödä tai potkia. Peli on sekoitus amerikkalaista ja eurooppalaista jalkapalloa paitsi peliasuina ovat vain shortsit.

Taianomaiset uskomukset

Italialaiset ovat taikauskoisia ja uskovat ennustuksiin. Useat uskomukset ja tavat perustuvat Rooman valtakauden aikoihin. Uuden vuoden aattona syötyjen linssien uskotaan tuovan onnea ja vaurautta uudelle vuodelle. Rooman ajan rahat muistuttivat erilaisia linssejä: niiden väreissä oli ruskean eri vivahteita ja niiden reunat olivat epäsäännölliset. Italiassa numerolla 17 on sama merkitys kuin muualla on numerolle 13. Numeron roomalainen kirjoitusasu XVII sekoitettiin hautakivissä kirjoitettuun XIVI, joka tarkoittaa ”olen elänyt”, joten nyt perjantai 17. päivä on Italiassa epäonnen päivä. Italian keittiö on maailmankuulu, mutta keittiössä sattumalta kaatuneen oliiviöljyn tai suolan uskotaan tuovan tekijälle huonoa onnea. Rooman aikoihin oliiviöljy ja suola olivat kalliita elintarvikkeita, joten on luonnollista että niiden ympärille on tämä uskomus keksitty. Pahasta onnesta selviää heittämällä hipullinen suolaa olkansa yli tai kaataa sitä kaatuneen öljyn päälle.

Tämä sivusto on myytävänä! Anna tarjous täältä.