Italialainen keittiö ja ruokakulttuuri

Yksinkertaiset ja laadukkaista raaka-aineista tehdyt kotiruoat ovat italialaisen keittiön perusta. Ruoat vaihtelevat rajustikin Italian eri alueiden välillä. Italian pohjoisosissa ruokakulttuuri on saanut vaikutteita lähinaapureilta Saksalta ja Itävallalta. Etelä-Italiassa käytetään ruoanlaitossa oliiviöljyä, kun taas pohjoisessa ruoat tehdään voilla. Perinteiset ja oikeilla tavoilla valmistetut elintarvikkeet ovat suojattu lailla. Italialainen ruoka ei ole hienostunutta, vaan hyvin yksinkertaista. Maassa arvostetaan raaka-aineiden omia makuja, ruokien luonnollisuutta ja yksinkertaisuutta. Italialaiset käyttävät paljon oliiviöljyä, voita, vihanneksia, yrttejä, sipuleita, pastaa ja valkoviiniä ruoan valmistukseen. Pastaa italialaiset syövät alkuruokana, ei pääruokana kuten me Suomessa. Italialaiset syövät paljon vihanneksia ja kasviksia, mutta myös liharuoat ovat kuuluisia. Etenkin vasikanlihaa italialaiset syövät usein. Italialainen ateria koostuu viidestä osasta: alkuruoasta, väliruoasta, pääruoasta, lisukkeista ja jälkiruoasta. Ruokajuomana nautitaan yleisesti viiniä tai kuohuviiniä ja jälkiruoan seurana kahvia.

Italialaisia erikoisruokia

Tunnettuja italialaisia ruokia on useita ja pastaruoat ja pizza ovat näistä kaikkein kuuluisimpia. Italiassa valmistetaan ensiluokan liharuokia. Näistä tunnetuin on osso bucco, joka valmistetaan naudan potkasta. Naudan lihan sijasta ruoassa voi käyttää myös vasikan tai possun potkaa. Potkaa haudutetaan pitkään padassa kasvisten, yrttien, tomaattimurskan ja valkoviinin kanssa. Osso bucco tarjoillaan useimmin risoton seuralaisena. Risotto on kuuluisa pohjoisitalialainen ruokalaji, jonka valmistukseen käytetään siihen tarkoitettua riisiä. Riisi ja lisukkeet kuten sienet, sipuli, kasvikset, kala tai useimmiten lisätty juusto haudutetaan liha-, kala tai kasvisliemessä kunnes risotto on kermaista. Risoton lisäksi tunnettu pohjoisitalialainen lisäke on maissijauhoista tai tattarista valmistettu polenta. Polentan sekaan voi lisätä risoton tapaan juustoa tai makkaraa. Ja hyvän aterian kruunaa maailman tunnetuin italialainen jälkiruoka, tiramisu.

Livignon paikallisruokia

Pohjois-Italiassa sijaitsevassa Livignossa voi syödä useita paikallisia ruokalajeja, joista suurin osa on tuotettu lähialueiden tuotteista. Livigno on tunnettu erityisesti maitotuotteistaan. Ravintolat tarjoavat ensiluokkaisia juustoja, jotka on kypsytetty Livignon omassa meijerissä. Tunnetuin juusto on nimeltään Bitto, jonka tekemiseen on käytetty lehmän ja vuohen maitoa. Bittoa kypsytetään 10 vuotta. Bittoa tarjotaan yleensä alkupaloina paikallisen ilmakuivatun naudanlihan, bresaolan kanssa. Alueen tunnetuin pasta-annos on nimeltään Pizzocheri, joka ei ole pizzan ja pastan sekoitus kuten nimi ehkä antaisi luulla. Pizzocheri on lyhyttä ja ohutta tuorepastaa, kuten tagliatelle. Sen valmistukseen on käytetty suurimmaksi osaksi tattarijauhoja ja vain vähän vehnäjauhoja. Pizzocheri pasta keitetään yhdessä kurttukaalin ja perunan palojen kanssa. Keitetty pasta asetellaan lautaselle, johon on aseteltu lehmänmaidosta kypsytettyä paikallista Valtellina casera -juustoa. Päälle levitetään sulatettu voikastike, jossa on paistettu valkosipulia. Nam!

Tämä sivusto on myytävänä! Anna tarjous täältä.